Forskjellig

Smått til nytte

Trær + beite = økt karbonbinding

Silvopasture (silva betyr skog og pasture beite) er et gammelt konsept som nå trekkes fram som et klimatiltak. Sammenlignet med åpne beiter kan kombinasjonen trær og beiter binde 5–10 ganger med karbon. Det er trærnes rotsystem som gjør dette mulig gjennom å ernære jordas mikroorganismer. Jord med høyt karbopninnhold har også bedre struktur og er bedre til å holde på vann. Ved å anvende silvopasture på et areal på 500 dekar kan det potensielt bindes karbon tilsvarende å fjerne 500 fossilbiler fra veiene.

wordlwithoutcows.com

Tilveksten viktigere enn grovfôrkostnaden

Kristina Holmström har i sitt doktorgradsarbeid sett på lønnsomheten i beite- og grovfôrbasert storfekjøttproduksjon i Sverige. I framfôringen av kjøttfeokser mener hun det er viktigere hva oksene kan produsere på surfôret enn prisen på det. Endret klima der det blir vanligere med år som enten er veldig nedbørsrike eller veldig tørre er en utfordring i grovfôrproduksjonen. Hun fant at for okser er det engsvingel som gir best økonomi. Med tørre år oftere enn hvert annet år kom strandsvingel best ut. Til ammekyrne anbefaler hun strandrør og mener det fôres altfor lite av dette til ammekyr i dag. Strandrør er fiberrik og minsker problemet med ammekyr som er i for godt hold ved kalving.

Tidningen Nötkjött 1/2025

Hvorfor omløp?

30 prosent av omløpene skyldes at egget ikke befruktes (feil tidspunkt, sædbehandling, inseminasjonsteknikk, manglende eggløsning), 50 prosent av omløpene skyldes embryodød (død før dag 42, men de fleste embryo dør før 21 dager), 10 prosent skyldes abort og 10 prosent dødfødt kalv.

Kvæg 11/2024

Jerseymeieriet med dyrevernmerket melk

Som det første meieriet i Norge lanserer Jerseymeieriet melk der det er et krav at ku og kalv får tid sammen. Kravet som er satt er at ku og kalv får minimum seks ukers samvær for de gradvis skilles. Det er Per Ådne og Sonja Skårland som driver Jerseymeieriet. Besetningen er på 80 melkekyr.

dyrevern.no

Høy melkepris i europa

Sammenligningen av melkepris for de største meieriene i Europa pluss New Zealand og USA som ZuivelNL presenterer hver måned viser en gjennomsnittspris i EU i januar på 0,51 euro pr. kg. Dette tilsvarer ca. NOK 6 og er en økning på 15 prosent fra januar 2024. Melkeprisen i EU har vist en oppgang siden oktober 2023, men virker nå å stabilisere seg. Av enkeltselskaper ligger svensk/ danske Arla på 0,53 euro pr. kg, mens tyske Hochwald Milch eG ligger høyest innen EU i januar med en utbetalingspris på 0,55 euro. Men det er i utenforlandet Sveits vi finner den aller høyeste utbetalingsprisen. Emmi betalte i januar 0,73 euro pr. kg og i norske kroner utgjør det ca. 8,63.

EDF- ZuivelNL Internationmal Milk Price Comparison

Tips for å få kvigene drektige

  • Unngå stress før og under inseminasjon (venn kvigene til håndtering og fiksering, unngå at de står alene fiksert, sørg for godt med fôr når de er fiksert)

  • Unngå fete og gamle kviger (juster fôring hvis de er i for godt hold vedd inseminasjon, er de store nok kan du kanskje begynne å inseminere tidligere)

  • Obs kviger på beite (kviger som skal insemineres skal være i positiv energibalanse, pass på opptak av mineraler, ta eventuelt kvigene einn på fjøset en måned før inseminasjon)

Kvæg 11/2025

Fôreffektive kyr ligger mer og tygger mindre

Et forskningsprosjekt ved universitetet i Wisconsin i USA koblet data for fôreffektivitet med aktivitetsdata, liggetid og drøvtygging. Resultatene fra 1 363 kyr var en genetisk positiv sammenheng mellom liggetid og fôreffektivitet. Motsatt hadde høyere aktivitet og mer drøvtygging negativ genetisk sammenheng med fôreffektivitet.

Kvæg 11/2024, Journal of Dairy Science oktober 2024